29 Kasım 2022 Salı

LDAP Kullanımı

1. LDAP sunucu URL'si 
Şuna benzer.
ldap://xxxx.com:389
2. LDAP ve Encoding
LDAP v3 UTF-8 encoding kullanır.

3. LDAP ve Büyük Küçük Harf
LDAP ile harf farklılığına bakmayı zorlamak için şöyle yaparız 
cn: caseExactMatch:=Darth Vader
4. Object Class Nedir?
Açıklaması şöyle
Basically, the object classes determine what attributes an entry should/can have.
Daha detaylı açıklama şöyle
All LDAP entries are typed, meaning they all belong to a particular objectClass, which helps to identify the type of data represented by the entry. An object class will represent the mandatory and optional attributes associated with an entry of that class.

Object classes are also in the form of a hierarchy, with “top” and “alias” being at the root of the hierarchy. OrganizationalPerson is a subclass of Person object class, which is a subclass of top object class.

When creating an entry we need to include all the object classes the entry belongs to along with the superclasses. For example, with the inerOrgPerson object class we can assign the attributes such as givenName, cn, sn etc to an entry.
5. LDAP Hiyerarşisi
Şeklen şöyle


Bileşenler şöyle

Domain Component (DC) - DNS İsmi
Firmanın DNS isminin noktalar hariç ayrılmış hali olara düşünülebilir. Örneğin DNS ismi firma.com ise dc aşağıdaki gibi olacaktır.
dc=firma,dc=com.
Organizational Unit (OU) - Kullanıcının Ait Olduğu Grup
Kişinin ait olduğu gruplar olarak düşünülebilir. Örneğin ben personel ve muhasebe grubuna aitsem ou aşağıdaki gibi olacaktır.
ou=personel,ou=muhasebe
CN (Common Name) - Kullanıcı Ad Soyad
Bir nesneye verilen isim olarak düşünülebilir. Örneğin bir kullanıcı nesnesi için aşağıdaki gibi olacaktır. cn genellikle ad ve soyad bilgisini içerir.
cn = Cin Ali.
sAMAccountName
Kullanıcının login adı. Artık pek kullanılmıyor.

SN (Surname) - Kullanıcı Soyadı
Kullanıcının soyadı

Distinguished Name (DN)
DN bir nesneyi diğerlerinden ayırt edilebilir yapar. DN yukarıda belirtilen CN, OU ve DC'lerin bileşimidir. Yukarıdaki örneklere göre benim dn tanımım aşağıdaki gibi olacaktır.
cn=cin ali, ou=personel,ou=muhasebe,dn=firma,dn=com
Web adreslerinde önce DNS'ten başlanır sonra istenilen sayfa adresi gelir. Yani bir nevi büyükten küçüğe doğru gidilirken LDAP'te DN isminin oluşturulması için en küçükten en büyüğe doğru gidildiğine dikkat etmek lazım. Mastering LDAP Search sayfasında şöyle bi cümle geçiyordu.
objects “above” another object are notated as being to the right of the object in LDIF.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder